Имам (Ιμάμ μπαϊλντί)


Приготвяне: Изрязваме стъблата като патладжаните ги режем леко с нож по дължина да се получат като ивички , но не до края на патладжана (вижте снимките). Сортовете патладжан, които ползваме не са горчиви, но за да сме сигурни слагаме в драскотините който сме направили малко сол, оставяме ги малко така и след това ги изплакваме с вода. Изчистваме лука и го режим на едри филийки. В голям тиган слагаме зехтина и го загряваме. Поставяме патладжаните внимателно с рязаното към зехтина, след 3-4 минути ги обръщаме за да се запържат и от другата страна. Пържим малко колкото да поомекнат самите патладжани и да можем да си ги напълним после. Ако са все още твърди, ги връщаме от отворената страна и ги запържете за 1-2 минути. Изваждаме ги от тигана и ги нареждаме върху кухненска хартия с отворена страна надолу за да се изцедат от олиото. В същият тиган добавяме, ако е нужно малко зехтин и го загряваме. Добавяме лука и захарта, разбъркваме и след започване на пърженето намаляване котлона и оставяме да се пържи докато се карамелизира добре лукът. Във вече карамелизираният лук добавяме доматеният сос, чесана, магданоза, сол и черен пипер, разбъркваме добре, като повишаваме и температурата на котлона. Бъркаме докато повечето вода се изпари.
Издърпваме тигана от котлона и оставяме малко да се охлади за да е по-лесно пълненето на патладжаните. В същото време натрошаваме сиренето което ще използваме сиренето, което ще използвате.Загряваме фурната до 180 ° С. Нареждаме патладжаните в тавичка, която сме си избрали с отвора на горе. С лъжица пълним всеки патладжан и отгоре поставяме от натрошеното сиренето(което сте избрали).Сместа която ни остава я разпределяме в тавичката около патладжаните. Слагаме яденето във фурната да се пече. При температура 180 гладуса за около 45 минути яденето ни трябва да е готово.
Време на приготвяне: 90 мин.
![]() |
Коментари
Публикуване на коментар