Самали (Σάμαλι)



½ кг ситно смлян грис, ½ км едро смлян грис, 200 гр кисело мляко 2 ч.ч. захар, 2½ ч.ч. хладка вода, 2 ванилия, 2 пакетчета бакпулвер за сиропа: 1 кг захар, 4 ч.ч. вода, корите на един портокал


Приготвяне: В голяма купа добавяме захар, двата вида грис, ванилия и бакпулвер. Слагаме ръкавици за еднократна употреба, изсипваме киселото мляко върху бакпулвера и продължаваме с хладка вода, добавяйки малко по-малко, върху киселото мляко, опитвайки с другата ръка да разтворим киселото мляко с водата, бакпулвер и ванилия, без да се смесват прекалено много тази смес с гриса. Ще видим, че киселото мляко, смесено с хладка вода ще започне да се пени при допир с бакпулвера. След като изсипем всичката вода, смесваме всичко добре. Когато се получи хомогенна смес изсипваме в квадратна тава - като разпределяме добре сместа в тавичката. Печем във вече загрята фурна на 180 градуса. Тайната да го изпечем до получаване на златист цвят, което в зависимост от фурната изисква около 10-15 мин. След това, изваждаме от фурната и нарязваме на големи парчета, като правим линии първо хоризонтално и след това вертикални. След това рецем тези квадратни парчета диагонално. Поставяме обратно във фурната и печете в продължение на още 25-30мин.(в зависимост от фурната), докато предобие кафяв цвят. Извадете от фурната и след като изтине заливаме със сиропа. За сиропа: Наливаме водата в тава, добавяме захарта и портокаловата кора, включваме котлона, оставяме го да ври за 4 мин.от мимента в който вече е започнало варенето Дръпаме от котлона и заливаме вече изтиналото Самали. Десертът е готов след като си поеме сиропът и се охлади добре

Време за приготвяне: 45-50 мин.
Забележка: Спокойно мога да ви препоръчам да гарнирате с ядки, шоколад, сметана или сладолед. Получава се много добре

Коментари

Популярни публикации