Сепия със зеленини (σουπιες με χόρτα)
1 кг сепия (почистена), 1/2
кг. спанак, 1/2 кг. коприва, 1/2 кг. лапат, 1 глава сух лук,1 праз, 2 връзки
пресен лук, 3 скилидки чесън, 2 ч.л. доматено пюре, 2/3 ч.ч. зехтин, сок от 1
лимон, сол, черен пипер
Приготвяне: Слагаме сепията в тенджера, добавяме 3 чаши вода и я вари за около 30 минути или докато омекне. Внимание: опитваме, защото нейскаме да се превари и да стане жилава. Прецеждаме и режем на едри парчета (запазваме една чаша от бульона, в която разтваряме доматеното пюре). Междувременно почистваме, измиваме и нарязваме на едро тревите (лапат, спанак и коприва). Нарязваме сухият лук, прасът, пресният лук и копърът също на по-едро. В голяма тенджера, загряваме зехтинът, запържваме лукът и прасът до златисто кафеникав цвят. Прибавяме чесънът и тревите (спанак, коприва и лапат), разбъркваме добре и оставяме да се задуши на бавен огън за около 10 мин. Махаме капакът на тенджерата, добавяме сол, черен пипер, копър и чашата бульон с разтвореното доматено пюре, която запазихме. Варим, докато всичко омекне - времето зависи от това колко млади са разтенията. След като тревите поумекнат или 2-3 мин. преди да са напълно готови, добавяме сепията, лимоненият сок, копър, сол и черен пипер.
Време на приготвяне: 60 мин
Коментари
Публикуване на коментар