Рибена чорба (Κακαβιά)

1,5 килограма прясна риба (разнообразна), 1 ч.ч. зехтин, 4-5 големи моркови, 2 лимони, ½ килограма картофи, 1 целина с корена, 2 лука, сол, черен пипер, 2-3 червени и зелени пиперки. Приготвяне: В тенжера слагаме рибата която сме си избрали изчистена и измита, заливаме с вода докато се позакрият, след като започне да къкри я варим не повече от 2-3 мин, колкото да се отделя добре от кокалите.
Изваждаме от бульона рибата и го прецеждаме. В същата тенжера слагаме едро нарязани картофи, моркови, пиперките, лук и целината, добавяме и прецеденият рибен бульон. Като се посварят зеленчуците, добавяме зехтинът, солта, черният пипер и сокът от единият лимон. След като вече са готови зеленчуците изключваме котлона и добавяме вече изчистената от кости риба (няма нужда от повече варене). При сервиране ако искате добавяте още лимонов сок.

Време за приготвяне: 60 мин.
Забележка: Може да добавите миди или скариди, колкото по-голямо разнообразие от риба има толкова по-добър вкус сеполучава.

Коментари

Популярни публикации