Гъби фрикасе (φρικασέ μανιτάρια)

½ ч. ч. зехтин, 1 кг пресни гъби (изчиатваме и изтриваме с кърпа или кухненска хартия), 2 връзки пресен лук (нарязани на шайби, не мнго ситни), 2 салати - големи (използваме листата на правата салата нарязани на половина), 1 връзка копър (без стъбла), 2-3 скелидки чесън, 2 бр. яйца, сок от 1 лимон, сол, черен пипер, 1 ч.ч вода

Приготвяне: В голяма тенджера загряваме зехтина, добавяме нарязаните гъби да се задушат за около 5 мин. на силен огън. Към вече запържелите гъби добавяме лукът, чесънът, салатата и поръсваме със сол. Солта помага на зеленчуците да изкарат всичката течност която имат. След като се изпарила течноста ги позапържваме да поумекнат, добавяме водата и копърът, намаляме котлона и оставяме да поврът. През това време в купа разбиваме яйцата, докато побелеят, постепенно добавяме лимоненият сок и бъркаме докато се получи пухкав крем. От готовото вече ядене добавяме с черпак към яйцата постепенно, бъркайки постоянно, до изравняване на температурите. Сместа от купата връщаме в тенджерата, като пак бъркаме постоянно и внимателно за да се разнесе добре. 



Време за приготвяне: 60 мин.
Забележка: Ако постите или просто не желаете да застройвате яднето, може при сервиране да добавите само лимонов сок!

Коментари

Популярни публикации