Шоколадова питка(Σοκολατόπιτα)

600 гр. шоколад(добре е да е за сладкиши), 300 g масло, 6 жълтъка и 3 белтъка (средни яйца), 240гр. захар, малко какао (за намазване на тавичката)

Приготвяне: Загряваме фурната до 160 ° С. Разтопяваме маслото с шоколада нарязани на парчета. В купа разбиваме яйцата със захарта и жълтъците докато се разтвори напълно захарта. С какаото и малко масло намазваме добре тавичката 28 cm. Изливаме шоколадовата смес с шпатула при разбитите яйца и разбъркваме добре с бъркалка до получаване на хомогенна смес. Изливаме я във формата, която сме намазали вече с масло и какао. Покриваме тавичката с алуминиево фолио (задължително да се покрие добре). Слагаме тавичката със сместа в по-голяма тава в която ще налеем вряла вода, до поне 2/3 от дъното. Печем в продължение на 1 час и 20 минути. Проверявайте с малка лъжичка в центъра, ако не залепя сместа ни знаече е изпечена. След това изкарваме от тавата с водата и оставяме да изтине. Може да сервираме с поръсени ядки или сладолед.

Време на приготвяне: 2 часа

Коментари

Популярни публикации