Макарони с гъби и бешамел на фурна(παστίτσιο με μανιτάρια)


Приготвяне: В тенджера със солена вода, варим макароните. След като се посварят ги прецеждаме и оставяме настрани. В дълбок тиган слагаме зехтинътда се загрее. Междувременно, нарязваме лука на кубчета, а вече почистените гъби нарязваме на ситно. Запържваме леко лука във вече загретият зехтин, след което добавяме и гъбите. Добавяме чашата с виното, разбъркваме добре, изчакваме виното да се изпари и добавяме доматения сос.
Слагаме сол, черен пипер, индиското орехче, чесъна оставяме да поври докато се поизпари повечето течност. Вече готова сместа добавяме ситно нарязаният магданоз и изтегляме от котлона.
Бешамела за пастициото: в тенджера слагаме маслото да се разтопи и загрее, изтегляме от огъня и поставяме брашното, бъркаме постоянно, връщаме на котлона. Добавяме млякото не спираме да бъркаме, докато се сгъсти. Махаме тенджерата от котлона и добавяме вече разбитите яйца постепенно като неспираме да бъркаме бешамела, добавяме сол, черен пипер, щипка индийско орехче и настърганият кашкавал, разбърквяме добре.
Намазваме тавичка със зехтин, изсипваме макароните, слагаме сместа с гъбите (ако желаете може да ги объркате малко) и накрая заливаме с бешамелът. Печем във вече загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. Печем до получаване на кафеникав цвят на бешамелът.Време за приготвяне: 90 мин.
Съвети: Добре е макароните да не ги варите много, така или иначе ще се доготвят във фурната.
Коментари
Публикуване на коментар