Макарони с гъби и бешамел на фурна(παστίτσιο με μανιτάρια)

1 пакет макарони, 2 кл. гъби,
2 глави лук, 50 гр. бяло или червено вино, 600 г доматен сос, 1 ч.л. индиско орехче (на прах), 2 скилидки чесън-нарязани на ситно, сол,  черен пипер, 4 с.л. зехтин, 1 лит. мляко, 3 с.л. масло, 2 щипки индийско орехче, 2 яйца, 100 гр.твърд кашкавал (настърган)

Приготвяне: В тенджера със солена вода, варим макароните. След като се посварят ги прецеждаме и оставяме настрани. В дълбок тиган слагаме зехтинътда се загрее. Междувременно, нарязваме лука на кубчета, а вече почистените гъби нарязваме на ситно. Запържваме леко лука във вече загретият зехтин, след което добавяме и гъбите. Добавяме чашата с виното, разбъркваме добре, изчакваме виното да се изпари и добавяме доматения сос.

Слагаме сол, черен пипер, индиското орехче, чесъна оставяме да поври докато се поизпари повечето течност. Вече готова сместа добавяме ситно нарязаният магданоз и изтегляме от котлона.
Бешамела за пастициото: в тенджера слагаме  маслото да се разтопи и загрее, изтегляме от огъня и поставяме брашното, бъркаме постоянно, връщаме на котлона. Добавяме млякото не спираме да бъркаме, докато се сгъсти. Махаме тенджерата от котлона и добавяме вече разбитите яйца постепенно като неспираме да бъркаме бешамела, добавяме сол, черен пипер, щипка индийско орехче и настърганият кашкавал,  разбърквяме  добре.
Намазваме тавичка със зехтин, изсипваме макароните, слагаме сместа с гъбите (ако желаете може да ги объркате малко) и накрая заливаме с бешамелът. Печем във вече загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. Печем до получаване на кафеникав цвят на бешамелът.

Време за приготвяне: 90 мин.
Съвети: Добре е макароните да не ги варите много, така или иначе ще се доготвят във фурната.


Коментари

Популярни публикации