Едър боб на фурна (φασολιά γίγαντες)

500 гр. едър боб, 2 с.л. сода (за готвене), 3 глави лук, 2 скелидки чесън, 3 моркова, 400 мл. доматен сос, 2 люти чушки (или червени сладки), 4-5 зърна бахар, 2 с.л. босилек (или 2 стръка ситно нарязан пресен), 1 с.л. риган, 5 с.л. зехтин, черен пипер, сол, 500 мл. вода


Приготвяне: Накисваме боба в хладка вода за около 24 часа. Преди да го сложим да ври го поръсваме със содата, объркваме и оставяме за около 30мин., изплакваме добре и слагаме да ври. След като му сменим първата вода добавяме и едро нарязаните моркови, да врът заедно. 

В друга тенжера загряваме зехтина, добавяме едро нарязаният на полумесеци лук и чесън, като се позапържат до омекване добавяме и останалите продукти - доматеният сос, лютите чушки, бахарът, босилекът, риган, черен пипер, сол на вкус и половината от водата. Оставяме да поврът за около 30 мин. на слаб огън. 
Свареният боб прецеждаме и изсипваме в тавичка, заливаме с вече готовият доматен сос и останалата вода (или може да сложим от водата в която е врял бобът), слагаме в загрята фурна за около час, докато се запече леко.

Време за приготвяне: 2 часа

Забележка: Содата намаля времето на готвене на половина, но не захлюпвайте с капак повреме на варене, пени се.
По принцип се добавят и 2 бр. дафинов лист, ако желаете може и Вие да добавите!

Коментари

Популярни публикации