Едър боб на фурна (φασολιά γίγαντες)
Приготвяне: Накисваме боба в хладка вода за около 24 часа. Преди да го сложим да ври го поръсваме със содата, объркваме и оставяме за около 30мин., изплакваме добре и слагаме да ври. След като му сменим първата вода добавяме и едро нарязаните моркови, да врът заедно.
В друга тенжера загряваме зехтина, добавяме едро нарязаният на полумесеци лук и чесън, като се позапържат до омекване добавяме и останалите продукти - доматеният сос, лютите чушки, бахарът, босилекът, риган, черен пипер, сол на вкус и половината от водата. Оставяме да поврът за около 30 мин. на слаб огън.
Време за приготвяне: 2 часа
Забележка: Содата намаля времето на готвене на половина, но не захлюпвайте с капак повреме на варене, пени се.
По принцип се добавят и 2 бр. дафинов лист, ако желаете може и Вие да добавите!
Коментари
Публикуване на коментар