Миди с ориз (Μυδοπίλαφο)

2 ½ ч.ч. ориз, 4 с.л. зехтин, 1 глава лук ситно нарязан, 5 ч.ч. вода, 1 с.л. черен пипер, 1 връски нарязан копър, 2 връзки пресен лук, 1 кг. миди с черупката, 3 скелидки чесън, 2-3 моркова настъргани на ренде, по 1 зелена и червена пиперка нарязани на кубчета

Приготвяне: Най-напред почистваме мидите, търкаме ги външно с четка или телче за нечестотии от черупката. Отстраняваме косъмчетата, като ги издърпваме. Всички миди който са полуотворени или със счупена черупк ги отстраняваме. Мидите, които ще използваме за приготвяне на каквото и да било ястие, трябва да бъдат херметически запечатани, това означава че са пресни.
Слагаме в тенджерка водата да заври. След като водата е готова добавяме мидите и 1 с.л. зехтин, варим за не повече от 2-3 мин., или докато видим че са се поотворили черупките. Изваждаме от водата и ги изчистваме от черупките, като самите тях запазваме оставяме на страни в купа. Самият бульон прецеждаме и запазваме, ще ни е нужен за варенето на оризът.
В друга тенжерка загряваме останалият зехтин, добавяме сухият и пресен лук да се задушат. След като поумене лукът собавяме чесънът, пиперките. След като се позапържат и те добавяме оризът, бъркаме за малко да си поеме от вкусовете и слагаме бул
ьонът който запазихме от мидите, добавяйки черният пипер и копърът. Когато оризът е сварен вече изтегляме от кутлона и добавяме изчистените миди разбъркваме.
За сервирането пълним черупките с ориз, нареждаме в чиния слагайки и малко ориз, поръсете с малко ситно нарязан копър и малко черен пипер

Време за приготвяне: 30мин
Забележка: Ако желаете може да използвате и миди без черупки. Внимавайте много с мидите!!!

Коментари

Популярни публикации