Пържени кюфтета (Κεφτεδακια τηγανητά)


250 гр. кайма от телешко месо, 250 гр. кайма от свинско месо, меката част на половин хляб (накиснат във вода, после изцеден), 2 глави лук (настърган на ренде), 5 стръка магданоз нарязан на ситно, 2 с.л джоджен, 2 жълтъка, 2 белтъка разбити на пяна, 2 с.л. зехтин, сол, черен пипер, 10 с.л. галета, 1 литър олио за пържене
Пригнеотвя: Смесваме в купа и замесваме всички съставки с изключение на белтъците. Поставяме сместа от кюфтета в хладилника за най-малко 30мин. Добавяме белтъците вече разбити на пяна, като внимателно объркваме смляното месо с меки движения, така че да не загубят мехурчетата си. През това време приготвяме средно голяма тенджерка за пърженето, наливаме олиото и загряваме. Потапяме ръцете си във вода и започнете да оформяме кюфтета с размер който искаме. Овалваме ги в галета и ги оставяме настрани докато се загрее олиото за пържене. Всеки път преди да оформим кюфте си потапяме ръцете във вода. Преди да го сложим във вече загрятото олио го потапяме за секунда в купа с вода и слагаме внимателно в тенджерата със загрятото олио. Вече изпържените кюфтета нареждаме върху абсурбираща кухненска хартия. Сервираме топли.

Време за приготвяне: 90 мин.

Забележка: Аз лично понякога вместо галета и грис, използвам смлени трици, също се получават много добре!

Коментари

Популярни публикации