Сепия яхния (σουπιές στιφάδο)

1 1/2 килограм сепия,10 големи лука сухи, 5 скилидки чесън, 3 с.л. доматено пюре, 2 дафинов лист, 4-5 зърна бахар, 4 с.л. зехтин, сол, черен пипер

Приготвяне: Сепията нарязваме на парчета с големина каквато ние желаем, след това слагаме да се вари до омекване. През това време нарязваме на едри полумесеци лука и на едро чесънът. В една тенджера загряваме зехтина и запържваме лука и чесъна до поумекване. Добавете всички подправки - черен пипер, дафиновият лист, зърната бахар, солта и доматеното пюре, да се позапържат и те. След сваряването на сепията я добавяме към останалите продукти, като добавяме 1 ч.ч от прецедената водата в която сме варили сепията. Оставяме всичко да ври, докато лукът омекне и самото ядене се посгъсти. Ври около 30мин на слаб огън.
Време за приготвяне: 90мин.
Забележка: За предпочитане е да използвате замразена сепия, първо-вари се по-бързо и второ-ще си я набавите изчистена. Ако имате възможност, може да използвате вместо големи глави лук и малки лукчета, тях готвите цели.

Коментари

Популярни публикации