Кюфтета от нахут (ρεβυθοκεφτέδες)

400 гр. варен нахут, 4-6 скилидки чесън, 1 глава сух лук, 1 връзка пресен лук (ситно нарязани), 1/2 връзка магданоз, 1 ч.л. кимино, 1 връзка пресен джоджен (ситно нарязан), черен пипер, сол, 2 с.л. сода (за готвене), 10 с.л галета (за овалване), олио за пържене, 4 с.л кисело мляко, оцет, 3 с.л зехтин, сокът от един лемон


Приготвяне: Поставяме нахута да се накисне за около 12 часа в хладка вода, изплакваме и го поръсваме със сода, объркваме и оставяме за около 30мин. Изплакваме и от содата и слагаме да се вари. По време на варенето ще искарва много пяна, незахлюпвайте тенджерата.
През това време рендосваме главата лук, искарвайки колкото се може от сока, който има притискайки с ръце, слагаме настрани (целта е лукът да няма толкова влажност). След като се свари добре нахутът прецеждаме от водата, обелваме нахута от люспите до колкото е възможно.Слагаме в блендер заедно със 4 скелидки чесън, сол, кимино, черен пипер и сокът от лемон. Бъркаме до получаване на гладка смес. Изкарваме от блендера в една купа, в която ще сложим и настърганият лук, ситно нарязаният магданоз, джодженът, пресният лук и 2 с.л. галета. Всичко това се обърква добре и се оформят кюфтенца. Загряваме олиото, преди пържене овалваме кюфтенцата в галетата, пържим до получаване на златист цвят.

Време на приготвяне: час, час и половина

Забележка: Сервираме топли по желание може и със студен млечен сос: объркваме киселото мляко добавяйки пресована скелидка чесън, оцет, сол, черен пипер и зехтин

Коментари

Популярни публикации