Пропускане към основното съдържание
Октопод с макарони (χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι)
1 кг. октоподи (замразен), ¾ ч.ч. вино, ½ ч.ч. зехтин, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, 3-4 пресни домати или 1 консерва доматен сос (около 400мл), 5-6 стръка магданоз, черен пипер, сол, щипка канела, 1 пакет макарони по избор, 4-5 зърна бахар и 1 дафинов лист.
Приготвяне: Измиваме добре октоподът, нарязваме го на средно големи парчета, слагаме го в тенджера да се свари. В друга тенжера загряваме зехтина и запържваме лука с чесъна. Към вече запърженият лук добавяме нарязаният октопод да се позапържи и той. След това изливаме виното и изчакваме да се испари половината, добавяме доматеният сос, сол, канела, дафиновият лист, бахарът и около 500мл вода. Оставяме да поври за около 15 мин. на бавен огън. След това изсипваме пакетът с макароните и разбъркваме добре и оставяме да ври докато макароните се сварят (ако имат нужда от още вода, може да добавите). Видители, че яденето се е посгъстило нарязваме на ситно магданозът, изваждаме дафиновият лист, ако можете и бахарът и изклучваме котлонът. Топлината която той има е достатъчна за да довършим яденето.
Време за приготвяне: 2 часа
Коментари
Публикуване на коментар