Грис халва (Χαλβάς σιμιγδαλένιος)


Приготвяне: Загряваме зехтина в дълбока тенджера, на средна температура.
Изсипваме грисът и го запържваме, като бъркаме непрекъснато с дървена лъжица в продължение на 10 - 12 минути, докато се оцвети. В същото време, варим в продължение на 5 минути на слаб котлон захарта, водата, ванилията и канелата.
Варим до разтопяване на захарта (във водата по желание може да поставите и 2-3 лимонени или портокалови кори) Когато грисът се запържи, поставяме и ядките (те са по желание, може и без) издърпваме тенджерата от огъня, много внимателно и бавно започваме да добавяме сместа със захарта, като бъркаме постоянно, докато пръска и ври като лава. Намаляме котлона и връщаме тенжерата. Бъркането продължава докато се сгърсти сместа ни. Отстраняваме пръчката канела и лимонените кори (ако сме добавили такива) и изсипваме в класическата форма за кекс или тавичка. Оставяме около 20 минути, за да поеме останалата влага, аи да излезе по лесно от формата. обръщаме формата в чиния, украсяваме с ядки и поръсваме с канела. Халва се оставя да се охлади преди консумация
Време за приготвяне: 20 мин.
Съвети: Не оставяйте олиото или зехтинът да се загрее много или да изгори, халва ще поеме миризма на изгоряло. Можем да заменим зехтин със слънчогледово олио или да поставим половината от едно и половината от друг. Така халва става по-лек. Необходимо е непрекъснато разбъркване при печене, тъй като грисът може лесно да загори. Целта е да се готви бавно, да не загаря. Ако искате да добавите стафиди, отстранете 1-2 супени лъжици захар, за да не се получи много сладка халвата ни.
Коментари
Публикуване на коментар