Пропускане към основното съдържание
Меломакарона (μελομακάρονα)
За сиропа: 500 гр. вода, 800 гр. захар, 150 гр. мед, 3 пръчици канела, 3 карамфила, 1 портокал отрязан на средата
Първа смес: 400 гр. портокалов сок, 400 гр. олио, 180 гр. зехтин, 50 гр. захар,
1/2 ч.л. карамфил, 2-3 ч.л. канела, 1/4 ч.л. индийско орехче, 1 ч.л. сода, настъргана кора на 2 портокала
Втора смес: 1 кг брашно, 200 гр. ситно смлян грис
Приготвяне: Слагаме продуктите за сиропа в една тенджера, изключение е медът, да заврът. Имайки в предвид, че трябва да приготвите сиропа 3-4 часа преди да започнем сладките, за да успее да изтине. След като сиропът заври, го отстраняваме от огъня и добавяме меда. Разбъркваме и оставяме сиропът да изтине.
Загряваме фурната на 180 градуса предварително. След това слагаме всички съставки от първата смес в голяма купа и ги разбъркваме добре.
Във друга купа слагаме съставките от втората смес. Добавяме съставките от една смес в другата и ги объркваме много добре внимателно с ръцете за около 20 сек. Оформяме сладките по наш фкус и нареждаме в тава и печем във вече загрята фурна за около 20-25 мин. докато се получи златисто кафеникав цвят. След като са готови, добавяме горещите меломакарона към студения сироп и оставяме за 10-15 сек. изваждаме от сиропа и оставяме да се отцедът върху скара. Отцедените меломакарона нареждаме върху чиния, с лъжица на лентички отцеждаме мед върху тях, наръсваме със смлени на ситно орени.
Време за приготвяне: около час
Коментари
Публикуване на коментар