Баница с прас(πρασοπιτα)

1кг брашно, 500мл. хладка вода, 4с.л. зехтин(олио), 1ч.л. сол, 2с.л. оцет, около 200гр. масло
За плънката: 1кг. праз( нарязан на филиики), 0.5 кг. спанак(на едро), 1 връзка пресен лук(на едро), 2 глави сух лук(нарязан на кубчета), 0.50кг. сирене, 4 броя яйца, 3-4 с.л. зехтин (олио), сол, черен пипер.

Приготвяне: В тенджера загряваме зехтин, добавяме последователно сухият лук да се задуши, след това пресният лук, прасът и накрая спанакът. Когато зеленчуците поумекнат добавяме подправките, оставяме да поври докато се изпари водата която са си пуснала. Дърпаме от котлона и оставяме да изтине. След това добавяме натрушеното сирене и разбитите яйца. 
 В купа добавяме продуктите за листите, без маслото, разбъркваме добре докато се получи тесто. Разделяме вече готовото тесто на половина, като всяка от половина правим на бастунче и режем на осем равни парчета. Всяко парче точим до големина на чиния, която сме решили да ползваме, мажем чинията с разтопеното масло, слагаме един лист намазваме с масло втори лист и така до четири листа, след като приключим с първата чиния я поставяме в камерата на хладилник да стегне. Започваме и с втората по същият начин. След като стегне маслото изкарваме отлепяме листите от чинията и точим до големината на тавата която ще ползваме (трябва да излизат малко за да може после да се завие добре баницата).
Намазваме с масло тавата и постиламе първия лист, който също ще намажим с масло. След това същата процедура ползваме и за втория лист, постиламе го върху първия, като пак се стремим да излиза от тавата. Същата процедура правим и с другите осем парчета. преди да ги сложим в тавата изсипваме вече изтиналата плънка, с натрошеното сирене и яйцата. Постиламе първия лист, мажем със масло, след това вторият, пак мажем с малсо. Оплитаме долните листи с горните за да се затвори добре баницата, нарязваме леко с нож парчета. Печем на загрята фурна на 180 градуса докато получим златист цвят
Време за прихотвяне 160 мин

Коментари

Популярни публикации